BU TEDBİRLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

TAKİP ET

Koronavirüs (COVİD-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirlere harfiyen uyulması ve vatandaşların mecbur kalmadıkça evde kalmaları istendi.  Koronavirüs alacağımız tedbirlerden güçlü değildir. 

Koronavirüs (COVİD-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirlere harfiyen uyulması ve vatandaşların mecbur kalmadıkça evde kalmaları istendi.  Koronavirüs alacağımız tedbirlerden güçlü değildir. 

İŞTE ALINAN TEDBİRLER..
 Sakarya il genelinde pazar yerleri ile hiper, süper ve küçük marketler dâhil her türden alışveriş mekânlarına çocukların alınmamasına karar verilmiştir.
 Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir.

Sahil bantları, mesire ve ören yerlerinde, piknik alanlarında; piknik yapmak, balık tutmak, spor, yürüyüş vb. faaliyette bulunmak yasaklanmıştır.   Vatandaşların sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda/temizlik maddelerinin karşılandığı pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmeyecek.
 
Pazar yerlerinde ve yoğunluğu dağıtmak için belirlenen yeni pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde pazar/satış yerleri düzenlenecek.

Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılması sağlanacak. Bu husus pazar/satış yerlerinde görevlendirilecek zabıta memurları tarafından sürekli kontrol edilecek. Yoğunluğu azaltmak adına Hendek Belediyesi tarafından Salı günleri Pazar yerine yapılan otobüs seferlerine geçici bir süre ara verilmiştir. 

Büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclisleri ile il genel meclislerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantılarının ertelendi. Bu süreçte mahalli idarelerin görevlerinin aksamaması için meclisin toplanmasının çok zorunlu olduğu hallerde ilgili mevzuatı çerçevesinde olağanüstü toplantı yapılmasına gerekli sağlık tedbirler alınarak izin verilecek.

65 yaş ve üzeri ile bağışıklık sistemi düşük, ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşların ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarını yasaklandı.

65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan/yasaklanan motorlu taşıt sahiplerinin sokağa çıkma yasağı ilan edildiği tarihten sonraki araç muayeneleri ertelendi

65 yaş ve üstü ile kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın evden dışarı çıkmalarının yasaklanması sonrasında, Hendek Kaymakamlığı koordinesinde kurulan Vefa Sosyal Destek Grubu 24 saat esasına göre çalışmalarına devam etmektedir. Vatandaşlarımız zorunlu temel ihtiyaçları için (0264) 614 60 53 numaralı Vefa İletişim Merkezini arayarak, taleplerini iletebilir.  

İl/ilçelerde tüm marketler 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek. Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olacak. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerekecek.

 İl/ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları (şehirlerarası yolcu otobüsleri dâhil); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edecek; araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

İçkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek. Bu nedenle lokanta/restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin oturma alanlarını kaldırmaları sağlanacak, bu alanlara müşteri kabul etmemeleri konusunda gerekli işlemler yapılacak.

Vatandaşların bir arada bulunmaları ve yapılan işlem sırasında birçok kez fiziksel temasın olması nedeniyle berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu

Terhis olan askerlerin memleketlerine dönüşü hakkında; terhis edilmelerinden önce 14 gün gözetim altında tutulmaları, seyahat izni düzenlenmeden her hangi sempton tespit edilmediğinin doktor raporuyla belgelenmesi, gittikleri illerdeki ikametlerinde 14 gün süreyle gözetim altında tutulmaları kararlaştırılmıştı. 

Zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmaması konusunda vatandaşların sık sık bilgilendirilmesi ve uyarılması adına saha denetimlerinin üst seviyeye çıkarılması. 

14 GÜN KURALINA DİKKAT! 
 * Yurt dışına çıkmayın. Seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.
* Dönüşte ilk 14 günü evde geçirin.
* Ziyaretçi kabul etmeyin ve kendiniz izole edin.
* İzole edilmiş kişinin odasına maskesiz girmeyin.
* Odanızı sık sık havalandırın.
* Özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas kurmayın.
* Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye ovarak yıkayın.
* Sık kullandığınız yüzeyleri her gün temizleyin.
*Havlu gibi hiçbir kişisel eşyayı ortak kullanmayın.
* Kıyafetleriniz 60 ya da 90 derecede normal deterjanla yıkayın.
* Güçlü bir bağışıklık sistemi için bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
* Evden çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka maske takın.
* Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun

Hendek Belediyesi Tedbir Bu Tedbirler Hayati Önem Taşıyor Sakarya Hendeksonhaber