Fındıkta gözler Haziran'da!

TAKİP ET

Nisan sonuna kadar dallarda yeteri kadar görülmeyen ve karamsarlığa neden olan fındıkta umutlar Mayıs ayındaki doğumlara kaldı.


 
Serbest piyasada fındık fiyatları 25 TL’yi gördü. TMO, stoklarında satışa çıkardığı fındığa 24 TL fiyat istedi, satın almak isteyenler ise sıraya girdi. Üreticinin bu sene beklediği fiyat 20 TL’nin üstü. Fındığın para ettiğini gören üreticiler erkenden bahçelere indi bakımlarını en iyi şekilde yapma gayreti içinde.

Peki dallar ne diyor? Bu sorunun yanıtı üreticiyi korkutuyor. Çünkü, Nisan ayı geçti, dallarda beklenen doğum gerçekleşmedi. Havaların soğuk gitmesi yüzünden yeteri kadar fındık doğumunun olmadığı belirtiliyor. Umutlar Mayıs ayında. Mayısın sonuna kadar doğum yaptığı bilinen fındık dalları Haziran’da nasıl görünecek? Üreticinin beklentisi Haziran ayındaki dalların görünümüne kaldı.

Hendek'de fındık üreticileri  bu yıl fındıkta meydana gelen doğumunmevkiye göre değiştiğini ifade ederek, “Geçtiğimiz günlerde Köylerde  bahçelerimiz var. Oraya baktığımızda fındık gayet iyi gibi görülüyor. Ama mahallemizin merkez bölgesinde fındık biraz zayıf görülüyor. Şu anki görüntüyü geçen yılla karşılaştırdığımızda, net olmamakla birlikte geçen yılın altında ürün olmaz gibi görünüyor”dedi.

Bu yıl hava şartları serin geçtiği için fındığın tam doğum yapamadığını, ancak güneye bakan güneş gören bahçelerde yoğun fındık olduğunu ifade eden vatandaşlar ,“Bu yıl hava şartları biraz soğuk gittiği için fındık doğum yapamıyor. Havalar biraz ısınsa Haziran ayına kadar doğum olacaktır. Son durumda rekolte geçen yılın üzerine çıkar diye düşünüyorum” diye konuştu.

Fındık Bahçesi sahibi vatandaş yaptığı açıklamada ,şuan fındık var veya yok demenin yanlış olduğunu, Haziran ayında fındık doğumunu tamamladığında net bir şeyler konuşabileceğini ifade ederek, “Şuanda hava şartları serin gittiği için fındık tam olarak doğamadı. Fındığın durumu havalar biraz daha ısınıp Mayıs ayından sonra Haziran gibi ortaya çıkar, o zaman daha iyi görülür.diye düşünüyorum. Dolayısıyla şu anda fındık var veya yok demek için erken”dedi.

Vatandaşlar , “Bu yıl bazı yerler çok iyi, bazı yerlerde ise çok az fındık görülüyor. Geçtiğimiz gün saydık, bazı dalda 50 tane var, bazı dalda 70 bazısında ise 100 tane çotanak var. Güneş alan yerlerde fındığın biraz daha iyi olduğunu görüyoruz, diğer taraftan mart ayında yaşanan zirai don fındığı az da olsa etkiledi. Yani Hendek bölgesinde orta seviyede bir fındık var. Bazı arkadaşlarımız Haziran ayında durumun daha net olarak görüleceğini söyleseler de bundan sonra çok bir şeyin değişeceğini sanmıyorum” dedi.

Geçtiğimiz yıla göre yüzde 50’nin altında fındık görüldüğüne işaret edenYavi fındık bahçesi sahi vatandaşlar, “Bu yıl havanın soğuk gitmesinden dolayı fındık doğum yapamadı. Bundan sonra hava şartları az daha iyi giderse fındık doğum yapar ama bu şekilde devam ederse yüzde 50’nin altında fındık olur” dedi.

Bazı Fındık bahçesi sahipleri ise  ise açıklamasında, şuanda dalda görünen fındık aldatabileceğine dikkat çekerek; “Haziran ayı girmeden fındığın ne olacağı belli olmaz. Geçen yıl da yok diyorlardı yüzde 60-70 oranında fındık çıktı. Şuanda söylenen her şey boş olur. Haziran olmadan fındığı anlayamazsın” ifadelerinde bulundu.