Verem aşısı koronavirüse karşı etkili mi?

TAKİP ET

Çin'de ortaya çıkan ve bir anda dünyayı ters düz eden koronavirüs salgınına ilişkin her geçen gün farklı bilgiler gelmeye devam ediyor. Salgına ilişkin tedavi ve aşının henüz bulunamaması tüm dünyayı tedirgin ediyor. Binlerce bilim adımı, dünyanın dört bir yanından çalışmalar yapmaya devam ediyor. Konuya ilişkin son günlerde verem aşısı gündeme bomba gibi düştü. Verem aşısı, koronavirüse karşı etkili mi?

VPM1002 isimli yeni tipverem  aşısının, koronavirüse karşı etkili olabileceği ifade ediliyor. Üretilen BCG verem aşısı, geçtiğimiz yüzyılın başından beri kullanılmaya devam ediyor. Bugüne kadar 4 milyondan kullanılan aşının koronavirüse karşı etkili olup olmayacağı araştırılıyor.

 

Üretilen BCG aşısının genetiği değiştirilerek VPM1002 isimli yeni bir verem aşısı üretildi. Aşıya ilişkin klinik deneyler yapılmaya devam ediliyor. Eğer deneyler başarılı sonuçlar verirse, aşının önümüzdeki yıllarda koronavirüs için kullanılabileceği ifade ediliyor.

 

Konuya ilişkin bir takım önemli açıklamalarda bulunan Verem Uzmanı Kaufmann, DW'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:

 

"Kontrol çalışmaları, BCG'nin viral solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığını gösteriyor. Doğuştan gelen bağışıklık sistemimiz, BCG sayesinde harekete geçerek, viral solunum yolları enfeksiyonlarına karşı vücudu savunuyor. Buradan yola çıkarak, yeni geliştirdiğimiz aşının da benzer bir etki yapmasını bekliyoruz"

 

Araştırmanın başında görev alan Schindler, bir sonraki çalışmalarında aşının 60 yaş üstü vatandaşlarda deneneceğini, "Bundan sonra yapacağımız başka bir çalışmada, verem aşısı VPM1002'nin 60 yaş üzeri insanlardaki etkisini test edeceğiz. Bu aşamada odak noktası ise, risk grubundaki kişilere VPM1002'nin etkili koruma sağlayıp sağlamadığı olacak" şeklinde ifade etti.